DI Ari Varla
Genelec Oy:n pitkäaikainen ja tunnettu kaiutinsuunnittelija DI Ari Varla menehtyi vakavaan sairauteen 22.8.2008 Iisalmessa. Hän oli syntynyt 1.8.1956 Tampereella. Ari teki koko työuransa Genelec Oy:ssä. Hän tuli yritykseen vuonna 1980 ensin kesäharjoittelijaksi ja sitten vakituiseksi kaiutinsuunnittelijaksi. Hän suoritti diplomi-insinööritutkinnon työnsä ohessa Tampereen Teknillisessä korkeakoulussa 1987. Ari oli yksi Genelec Oy:n avainhenkilöitä.
Yhtiö ei olisi sama ilman Arin elämäntyötään. Työuransa aikana hän osallistui useimpien Genelecin kaiutinmallien suunnitteluun. Yhteensä ammattikäyttöön tarkoitettuja tarkkailukaiuttimia kertyi yli 60, joista useimmat ovat edelleen tuotannossa.
Ari Varla oli kiistatta eräs maailman parhaista ja tunnustetuimmista asiantuntijoista alallaan. Ari aloitti uraauurtavan työnsä Genelecin Directivity Control Waveguide™ (DCW™) -suuntainteknologian parissa 1980-luvun alkupuolella. Nykyään nämä elementit ovat maailmanlaajuisessa käytössä ja merkittävässä osassa nykyaikaisia monitiekaiuttimia. Ari oli myös yksi Genelecin pienisäröisen LSE™ Laminar Spiral Enclosure -kotelon suunnitelleen tiimin jäsenistä. Arilla on useita patentteja, ja hän julkaisi lukuisia tutkimuksia kaiutinsuunnittelusta.
Ari innoitti meitä kaikkia Genelecillä vuosien varrella. Vakavasta sairaudestaan huolimatta Ari jatkoi työskentelyä uusien kaiutinmallien parissa niin pitkään kuin pystyi. Akustiikka ja kaiuttimien rakentaminen olivat hänelle todellinen kutsumus. Ari oli tinkimätön kaiutinjärjestelmien teknisen suunnittelun suhteen. Hän esitti moniin asioihin täysin uusia ratkaisumalleja, jotka pohjautuivat suoraan akustiikan perusteisiin. Hän oli monilahjakkuus, joka hallitsi elementtien ja kaiutinkonseptien suunnittelun sekä tuotantomenetelmien ja -työkalujen optimoinnin. Hänen työnsä oli systemaattista, ja hänen vankka osaamisensa ja intuitionsa akustisissa ilmiöissä innoitti lukuisia nuoria suunnittelijoita, joilla oli etuoikeus työskennellä hänen kanssaan. Arin periaate järjestelmän kokonaislaadun parantamisesta ja siihen tarvittavista menetelmistä on edelleen erottamaton osa Genelecin suunnittelumenetelmiä.
Arilla oli taito suunnitella kaikki aktiivikaiuttimen elektroakustisen ketjun osatekijät: suotimista ja signaalinkäsittelystä tehovahvistimiin, elementtirakenteisiin ja koteloihin. Ari oli kätevä käsistään ja teki itse monimutkaisia prototyyppejä verstaassa materiaalista kuin materiaalista.
Vapaa-ajallaan Ari kunnosti BMW-autoja ja rakensi uisteluvälineitä, sähkökitaroita ja erityisesti vanhanmallisia kitaravahvistimia, jotka olivat hänen suuri innostuksen kohteensa. Ari harrasti musiikin lisäksi kalastusta ja astronomiaa. Hänellä oli aina kalastusvene valmiina trailerissa paikallisia kalastusreissuja ja Lapin lohijokia varten. Ari nautti hyvän ruoan laittamisesta perheensä ja ystäviensä kanssa. Ari rakensi astronomiaharrastukseensa liittyen siirrettävän 20” peilikaukoputken, joka mahtui hänen BMW:nsä takakonttiin havaintoreissuja varten.
Arilla oli mahtava huumorintaju, ja hän näki monien asioiden koomisen puolen ja esitti sen elävästi. Ihmiselämän turhantärkeys ja epäaitous saivat häneltä tarkkanäköisiä huomautuksia. Ari löysi aiheesta kuin aiheesta sen koomisen puolen ja huvitti kollegoita palavereissa ja kahvipöydässä. Kaikki hänet tunteneet muistavat hänen mahtavan naurunsa.
Vaikka hänen sairautensa oli yleisesti tiedossa, oli sairauden nopea lopullinen eteneminen kuitenkin yllättävää. Arin varhainen poismeno jätti syvän surun valtaan hänen omaisensa, ystävänsä, koko Genelecin työyhteisön sekä monet yhteistyökumppanit ympäri maailmaa.
Ari oli AES:n jäsen.
Kuva: Mauno Hämäläinen, Savon Sanomat 1981