Akustiikan tiimivetäjä Jussi Väisänen
”Tuotekehityksessä jokainen päivä on ongelmallinen päivä. Epävarmuutta on pakko sietää, sillä aikataulujen pitävyyttä ei voi koskaan varmuudella tietää. Koska tuotteiden valmiiksi saaminen vie kauan, onnistumisen tunteet ovat aika pieniä. Tämä on sellaista nöyrän sitkeää puurtamista, sopineeko se luterilaiseen mentaliteettiin? Suuri haaste onkin hyvien hetkien löytäminen arjessa”, sanoo Jussi Väisänen.
Kun ongelmana on vaikkapa kaiuttimessa oleva sivuääni, pitää ryhtyä selvittämään sen juurisyytä. Kun ääntä ruvetaan mittaamaan, avautuu valtava määrä muuttujia. Näiden muuttujien syy-seuraussuhteet eivät ole ollenkaan selkeitä ratkottavia. Määrätietoinen ongelmanratkaisukyky on välttämätön ominaisuus: kyky tunnistaa ongelma ja pilkkoa se osiin.
Nuori fyysikko oli ollut Genelecin tuotekehityksen palveluksessa nelisen vuotta vuonna 2008, kun Ari Varla menehtyi sairauden murtamana. Teknisesti vertaansa vailla olevan, kokeneen ja arvostetun akustikon korvaaminen oli mahdotonta.”
Yht ́äkkiä olin firman pääakustikko. Se oli kasvun paikka. Oli isot saappaat, mihin astua. Mestari - kisälli -asetelma kesti liian vähän aikaa. 8260-mallin kehitys jäi henkisesti harteilleni. Tuohon aikaan oli sydämen rytmihäiriöitäkin ainoan kerran elämässä. Mutta se oli itse kehitettyä painetta, ei sitä tullut firman puolelta. Siitäkin päästiin entistä vahvempana eteenpäin.”
Jussi Väisäsen piti ryhtyä toimimaan omalla tavallaan ja omana itsenään. Itseään aika sovittelevana luonteena pitävä fyysikko korostaakin työelämän sosiaalisia taitoja. Hän toimii myös työpaikallaan luottamusmiehenä.”
Ehdoton minä tiedän -asenne ei aina toimi. Itsetutkiskelu auttaa ymmärtämään, miten toiset toimivat. Monilla saattaa olla opittuja toimintatapoja, ja elämän kipeät kohdat aiheuttavat kyynisyyttä ja kielteisyyttä.”
Hiertävät asiat pitää puhua ja selvittää. Silloin jäljelle jäävät vain tahattomat kommunikaatio-ongelmat.
Jussi Väisänen pitää tärkeänä myös oman tiedon jakamista muille.
”Tiimityö auttaa hiljaisen tiedon siirtymisessä. Omaa tietoa pitää jakaa ja opetella yhdessä tekemistä. Jos jaan tietoani muille, ei se ole minulta pois. Kun jaan tietoani muille, hiljaista tietoa ei pääse syntymäänkään.”
Jussi Väisänen arvostaa sitä, että Genelecillä voi aina mennä kysymään, kun jotain ongelmia ilmenee.
”Tässä firmassa on hyvä olla, mutta tämä ei ole hyväntekeväisyyslaitos. Arvostan yhtiön omistajapohjaa, joka on perheyritys. Se merkitsee jatkuvuutta, johdon sitoutumista ja tuotekehityskeskeisyyttä.”
Viime vuodet Väisänen on keskittynyt uudenlaisten koaksiaalikaiuttimien kehittämiseen. Miten paksusta vaahdosta ohueksi puristettu elementti kestää lämpöä, entä uv-säteilyä? Kuinka se muovautuu, miten liimautuu ja kestääkö liimat ajan hammasta? Saadaanko uusi tuote valmistettua tuotannossa riittävän sujuvasti, että se olisi kannattavaa? Onko uusi tuote jo markkinoilla olevien tuotteiden kanssa yhteensopiva? Kuinka vähentää osien määrää, jotta varastonimikkeiden määrä saadaan pidettyä kurissa?
Kysymykset johtavat seuraaviin. Mitä Genelec tulee tekemään viiden vuoden kuluttua? Mihin audiomaailma on menossa, mikä on tulevaisuuden trendi? Mitä asiakas oikeasti tarvitsee, ja millä tuotteella tai ominaisuuksilla asiakkaan odotuksen voisi ylittää? Onko ratkaisu yrityksen arvojen mukainen? ”Valmiissa kauniin pelkistetyssä kaiuttimessa ei näy ulospäin tekniikka eivätkä meidän hikikarpalot. Kaiuttimia laitetaankin paremmuusjärjestykseen äänenlaadun eikä vilkkuvalojen perusteella”, Jussi Väisänen hymyilee.