null Laatu on laatua – jopa 35 vuoden takaa

Laatu on laatua – jopa 35 vuoden takaa

Tarina menee näin: kun nuorena miehenä 80-luvulla muutin Turkuun ja sain elämäni ensimmäisen vakituisen työpaikan Visicomista (TV-tuotantoyhtiö), niin heti ensimmäisestä palkastani ryntäsin ostamaan Genelecin kaiuttimet. Merkin, josta olin haaveillut jo pitkään. Olinhan sentään siihen aikaan permanentilla kuorrutettu, pitkätukkainen "kuuluisa" tiskijukka Dj-Liivai! Musiikki oli iso osa elämääni, ja halusin, että se soi komeasti myös omassa kämpässäni.

Ensimmäinen tilipussini oli kuitenkin sen verran vaatimaton, että rahat riittivät vain Genelecin sen aikaisiin kaikkein edullisimpiin kaiuttimiin: The Genelec 1049A passive biway loudspeaker. Kyseessä oli melkoinen harvinaisuus, sillä se on ainoa passiivikaiutin, jota yhtiö on koskaan valmistanut (1988–1997). Genelechän on kuuluisa huippulaadukkaista aktiivikaiuttimistaan.

Genelec on hieno esimerkki kestävän kehityksen toteutumisesta käytännössä. Minusta on hienoa ajatella, että suurin osa Suomessa valmistetuista tuotteista on ns. "Nordic Premium" eli lähtökohtaisesti laatu on jo valtavasti parempaa kuin moni maailmalla tuotettu halpa- tai midprice-tuote. Esimerkkejä on muiltakin aloilta vaikka kuinka paljon: Oras, Harvia, Kemppi, Reima, Avant jne. Nämä kaikki edustavat laatua ja kestävät kulutusta, joka jo itsessään on erittäin vastuullista. Genelec on samalla eturintamassa näyttämässä, mitä kestävä kehitys tarkoittaa. Se, että nämä 35 vuotta vanhat kaiuttimet soivat edelleen yhtä upeasti kuin uutena, todistaa sen täydellisesti.

80-luvulla teininä musiikki oli kaikki kaikessa. Vuosikymmenen alussa ajan kapinahengessä kuuntelin uutta aaltoa ja jopa punk-rockia. Vähitellen musiikkimaku kuitenkin meni rokimpaan suuntaan, jolloin mm. Bruce Springsteen ja Dire Straits olivat suosikkejani. Niitä sitten luukutettiin nupit kaakossa kuplavolkkarissani, johon rakennettu äänentoisto maksoi merkittävästi enemmän kuin itse auto. Opiskelujeni aikaan toimin tiskijukkana, nimellä DJ-Liivai, jolloin tietysti levykokoelma karttui ihan joka suuntaan, sillä sitä soitettiin mitä yleisö halusi kuulla. Vinyylejä tilattiin kimppalähetyksinä suoraan Lontoosta, jonka johdosta niitä löytyy edelleen valtava määrä kirjahyllystäni. Ei niistäkään malta millään luopua, niissä on jotenkin tunnearvoa paljon enemmän kuin esim. CD-levyissä. Onneksi on vielä levysoitin, jolla niitä voi kuunnella.

Erityisiä hetkiä musiikin parissa on paljon, mutta Stingin herkät kappaleet ovat jääneet erityisesti mieleen. Genelecin kaiuttimilla niitä on tullut kuunneltua lukemattomia kertoja, ja puhdas äänenlaatu välittää kappaleiden pienimmätkin yksityiskohdat juuri sellaisina kuin artisti on ne tarkoittanut, ja se on minulle erittäin tärkeää. Tällöin jotenkin pääsee aidosti kiinni kappaleen sisimpään ja ne koskettavat ihan eri tavalla. Monta pulloa punaviiniäkin on kulunut Genelecien välittämien kappaleiden parissa. Tämä kaiutinpari muutti mukanani sitten asunnosta toiseen. NAD:n vahvistimen ja Rega planarin levysoittimen huolehtiessa äänen alkulähteistä.

Nykyiseen omakotitaloomme muutimme 18 vuotta sitten ja silloin nämä kaiuttimet jäivät ylimääräisiksi, kun Genelecin uudemmat mallit valtasivat olohuoneemme. En kuitenkaan malttanut luopua näistä jo rakkaiksi käyneistä kaiuttimista, vaan ne jäivät koristamaan pelihuoneen hyllyä.

Nyt syyslomalla poikani Eemeli uudisti omaa huonettaan ja kyseli, että mikäs tuo kaiutinpari tuolla alakerrassa oikein on? Voisinko ottaa sen omaan huoneeseeni musan kuunteluun & TV:n katseluun? Ajattelin, että olisipa todellakin hienoa, että nuo rakkaat Biway:t saisivat uuden elämän pojan käytössä. Oli kiva huomata, että hänellekin, nuorelle miehelle, oli selkeästi merkityksellistä, että ne ovat nimenomaan Genelecit. Moni vastaavassa iässä oleva nuori kuuntelee musiikkia erilaisten bluetooth-kaiuttimien kautta, joiden kuuntelukokemus on monille ns. riittävän hyvä.

Ehkäpä tähän oma vaikutuksensa on ollut sillä, että meidän olohuoneessa on jo 18 vuotta ollut täysi kierros aktiivi-Genelecejä: 5 kpl 8030A-studiomonitoreja + 7060B-subwoofer. Niiden kautta Dolby Surround Soundit ovat muhevasti palvelleet perheemme elokuva- ja urheilukokemuksia sekä tottakai myös musiikin kuuntelua.

Niinpä 35 vuotta oston jälkeen ja 18 vuoden käyttämättömyyden jälkeen oli aika kytkeä Biwayt taas äänilähteeseen. Suorastaan jännitti, että ovatko osat kuivuneet, liittimet hapettuneet tms., mutta mitä vielä... Hyvänen aika sentään miten upeasti kaiuttimet lähtivät taas soimaan! Niin tuttu, laaja-alainen ja sopivan pehmeä soundi täytti pojan huoneen. Hymy levisi molempien miesten kasvoille. Kyllä laatu on laatua, aina vaan.

Leevi Parsama blog web image

Kirjoittajasta

Leevi Parsama image

Leevi Parsama on digitaalisen kaupan asiantuntija, jota kaverit kutsuvat verkkokaupan kummisedäksi. Leevi toimii Digital Commerce Finlandin hallituksen puheenjohtajana, sijoittaa kotimaisiin verkkokauppoihin Snowball Growth Partners yhtiön kautta sekä vetää opintokokonaisuuksia Tampereen ja Turun kauppakorkeakouluissa. Vapaa-ajalla Leevi purjehtii, nauttii saariston luontoelämyksistä sekä on elokuvien suurkuluttaja huippulaadukkaan äänimaailman säestämänä.