Genelecin ”Ääni museoissa” – tapahtumassa perehdyttiin kävijäkokemuksen kehittämiseen

null Genelecin ”Ääni museoissa” – tapahtumassa perehdyttiin kävijäkokemuksen kehittämiseen

Genelecin ”Ääni museoissa” – tapahtumassa perehdyttiin kävijäkokemuksen kehittämiseen

Vastauksena museoiden kasvaviin odotuksiin ja teknologisiin vaatimuksiin, Genelecin kotimaan myyntitiimi järjesti museoalan ammattilaisille tapahtuman, jonka tavoitteena oli tarjota inspiraatiota ja käytännön esimerkkejä siitä, miten ääni voi rikastuttaa näyttelykokemusta.

Ääni on keskeinen osa museokävijän kokemusta – se luo kontekstia, tuo syvyyttä tulkintaan ja rakentaa tarinoita, jotka herättävät teokset ja esineet eloon. Hyvin toteutettu äänimaailma vangitsee kuulijan, herättää tunteita ja jättää muistijäljen. Siksi museot ovat yksi niistä AV-alueista, joissa Genelecin kaiuttimien selkeys, puheen ymmärrettävyys ja tasainen kattavuus ovat osoittautuneet arvokkaiksi – erityisesti immersiivisten äänimaisemien yleistyessä.

Tapahtuma järjestettiin Helsingissä Ateneumin taidemuseossa, ja se kokosi yhteen noin 70 osallistujaa kuulemaan alan huippuasiantuntijoita ja jakamaan kokemuksia kollegoiden kanssa.

Päivän avasi Genelecin Senior Technologist Thomas Lund esityksellään “Sound and Emotion”, jossa hän tarkasteli kuunteluympäristön vaikutusta tunteisiin. Erityisesti käsiteltiin AE (Auditory Envelopment) -ilmiötä, joka on merkittävä tunnekokemuksen rakentaja – ja esiteltiin aiheeseen liittyviä uusia tutkimustuloksia.

ateneum museum event 01

Tämän jälkeen Johan Ahrenfelt, näyttelyteknologian päällikkö tanskalaisesta Moesgaard-museosta, piti puheenvuoron aiheesta “The immersive approach to exhibition design & the use of sound design at Moesgaard”. Johan kertoi museon kokemuksista immersiivisen näyttelysuunnittelun ja äänenkäytön parissa, esitellen oppeja vuosien varrelta.

ateneum museum event 09

Päivän päätti äänisuunnittelija Aki Päivärinne OiOi Collectivelta, jonka puheenvuoron nimi oli “ Iho voi olla lentokenttä, jos äänellä voi matkustaa ajassa – äänisuunnittelu museoihin, äänitaiteeseen ja julkisiin tiloihin vuonna 2030”. Aki avasi luovan prosessinsa taustoja ja kertoi, miten ääni toimii osana näyttelyiden kerrontaa nyt ja tulevaisuudessa.

ateneum museum event 14

”Koen, että tämä tapahtuma sai erittäin lämpimän vastaanoton,” kertoo tapahtuman isäntänä toiminut Sami Mäkinen, Genelecin kotimaan Installed Sound -myyntipäällikkö. ”Kasvokkain kohtaamiset tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden jakaa osaamista asiakkaidemme kanssa – ja samalla ymmärtää paremmin heidän arkeaan ja haasteitaan. Oli hienoa nähdä, miten vilkasta keskustelua päivän aikana syntyi, ja saada itsekin olla osana sitä.”

Lopuksi Sami sanoo: ”Haluamme kiittää kaikkia tapahtumassa mukana olleita. Tapahtuman menestyksen perusteella tämäntyyppinen tilaisuus on ehdottomasti jotain, mitä aiomme toteuttaa myös jatkossa.”

ateneum museum event 03

Uutisnostot